Aby se hrdinové SNP nemuseli za nás stydět

 

Pietní kytice položili k památníku Slovenského národního povstání v Brně-Černých Polích zástupci Jihomoravského kraje, Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), Společnosti Ludvíka Svobody, Čs. obce legionářské, Univerzity obrany, Svazu letců, společenských organizací i občané při příležitosti 73. výročí zahájení SNP.

 

Náměstek jihomoravského hejtmana Martin Maleček (první zprava) s dalšími hosty.

Předseda Krajského koordinačního výboru ČSBS JMK Václav Vaněk ve slavnostním projevu připomněl velký význam SNP v tradicích boje našeho lidu za národní svobodu a jednotný demokratický československý stát. Na Slovensko přešlo k partyzánům asi dva tisíce zejména moravských, ale i českých antifašistů, připomněl Vaněk. Mnozí z nich byli v bojích zabiti a nikdy nebudou zapomenuti. »Nesmíme dopustit, aby se na slovenské či moravské straně dnešní státní hranice tato naše společná historie účelově překrucovala a přepisovala dle okamžité politické potřeby. Je odporné znevažovat význam našeho společného boje v SNP,« podtrhl Vaněk.

 

Náměstek jihomoravského hejtmana Martin Maleček doplnil, že nebýt SNP, osvobozování Československa od fašismu by se protáhlo a možná by bylo i krvavější. Společný boj bok po boku nelze znevažovat, je nutné ho stále připomínat a bránit účelovému překrucování historické pravdy.

¨

Kancléř Univerzity obrany v Brně Miloš Dyčka uvedl, že znalost SNP patří ke vzdělání důstojníka Armády ČR. Bohužel ve veřejnosti koluje mnoho různých výkladů příčin, souvislostí a výsledků SNP, a to i od různých senzacechtivých mystifikátorů. »Toto povstání vyjadřuje až osudovou spřízněnost slovenského a českého národa bez ohledu na konkrétní státní formu, která je v těchto zemích právě u vlády. Český a slovenský národ mají k sobě nejblíž, což tvoří mentální a psychologickou oporu lidem i v dnešní nejisté době,« zdůraznil Dyčka.

 

Vyzdvihl, že v době SNP k sobě našly cestu politicky i vojensky různé skupiny, počínaje skupinami občanského odboje přes skupiny luteránské církve až po odboj komunistický. »Tento moment je inspirace i pro dnešek,« uvedl Dyčka, podle něhož se voják i občan musí v jistou chvíli rozhodnout i pro akci, u které hrozí, že bude poražena. To se týká i SNP. »Jsou situace, kdy stojí za to jít do předem prohraných bitev,« prohlásil Dyčka a zdůraznil, že SNP, navzdory své porážce, přispělo ke zkrácení druhé světové války v Evropě. Navíc odvaha všech odbojářů je inspirací pro život obou našich národů dodnes. »Riskovali vlastní život i osudy členů svých rodin a příbuzných. Vše vsadili na jednu kartu - na svobodu a nezávislost svého národa a své země. Za nezávislost a svobodu je občas nutné čas od času nasadit i vlastní život. Ve svém každodenním životě a práci máme konat tak, aby se za nás padlí hrdinové SNP nemuseli stydět,« uzavřel řeč u památníku Slovenského národního povstání na brněnském náměstí SNP kancléř Univerzity obrany Miloš Dyčka.

(vž)

FOTO - Václav ŽALUD

http://www.halonoviny.cz/articles/view/46115313

přišlo e-mailem