830.000 eur na financování

Česko-německý fond budoucnosti

Česko-německý fond budoucnosti (ČNFB) schválil podporu dalších 184 německo-českých projektů. Představenstvo fondu na svém pravidelné setkání na začátku dubna v Praze rozhodlo o prostředcích ve výši zhruba 830 tisíc eur.
Mezi projekty, schválené v tomto čtvrtletí, patří několik projektů zabývajících se účinky totality. „Vyrovnávání se s minulostí - a to i když se takový termín v českém jazyce nepoužívá - může fungovat pouze tehdy, pokud zasahuje co nejširší vrstvy společnosti,“ podtrhla předsedkyně představenstva, Kristina Larischová. „Je žádooucí, když jsou citlivé otázky vyrovnávání se s minulostí svěřeny aktérům z občanské společnosti na obou stranách hranice společně, nejen politikům a historikům, zdůraznila poslankyně Petra Ernstbergerová, místopředsedkyně rady ČNFB.

Mezi schválenými jsou projekty k tématu roku ČNFB - „Podpora mediálních kompetencí (Media. Kompetenz. Fördern)“. Některé z projektů, v současné době financovaných:

• Nikdo. Opera brémské režisérky Kathariny Schmittové, která měla premiéru na konci března v Praze, se zabývá vlivem totalitních struktur na kolektivní vědomí společnosti. A to na Nové scéně Národního divadla v Praze, s hudbou Jiřího Kadeřábka, dramaturgií Lukáše Jiřičky. Jedná se o tragický osud českého sochaře Otakara Švece, kterému byla proti jeho vůli zadána v roce 1949 zakázka na zhotovení obrovské Stalinovy sochy na pražské Letné. Stavba 30 metrů vysoké sochy trvala šest let. Mezitím Josef Stalin zemřel. Švecova žena spáchala sebevraždu, a také sochař si tři týdny před odhalením pomníku v květnu 1955 vzal život. V roce 1962 byl památník odstřelen, v reakci na politické změny v Sovětském svazu. O tom, že stopy totality nebyly zahlazeny, se pojednává v poslední části opery. Představení se objeví v listopadu na „Festival globale" v německé premiéře v Brémách. ČNFB podporuje projekt 8.500 eury.

• Vyrobeno z ticha. Bohuslav Reynek, překladatel, básník, a jeden z nejvýznamnějších českých grafiků, se stal už během svého života v období Československa pojmem. Systematické ponižování komunistickým režimem, potlačení Pražského jara, zákaz výstav, snášel s pozoruhodnou pokorou a přinášel sílu svou vírou a radostí z estetického prožitku. Výstavou jeho vášnivých cyklů v Rosenheimu, přibližuje majitel galerie Alfons Rockl Reynkovo dílo a život poprvé bavorskému publiku, s ním i poznatky o sociálně-politickém kontextu, v němž dílo vzniklo. Při otevírání výstavy bude uveden dokument o Reynkovi a bude přítomna vnučka umělce. ČNFB podporuje projekt 3.000 eury.

• Proudy 2017. Kulturní centrum Groß Tschochau / Řehlovice, které se nachází přímo na hranicích Saska, se stalo místem setkávání německo-české výtvarné scény. Od roku 2000 pravidelně organizovaná a dlouhodobě ČNFB podporovaná umělecká sympozia „Proudy (Strömungen)“ se setkávají u milovníků umění v obou zemích po mnoho let s pozitivním ohlasem. Předmětem sympozia je společná tvůrčí činnost s tématy na křižovatce umění, historie a politiky, které jsou stejně zajímavá pro Čechy a Němce. Současný 17. ročník přináší téma „Oběť a obětavost“, jako alternativ k nenasytnosti a sobectví věku „post facto“. Kromě nových umělců budou tentokrát poprvé zapojeny děti z místní mateřské školky. ČNFB přispěje financování projektu 180.000 korunami.

• Berlín-Praha: Kulturní výměna. Studenti pražské a berlínské organizace Euro-Schulen-Organisation (ESO) - jednoho z největších poskytovatelů soukromého vzdělávání v Německu - uskuteční „tradiční“ studentské výměny s poznávacími zájezdy, jazykovými a kulturními programy s tematickým zaměřením na téma roku „Podpora mediálních kompetencí.“ Studenti navštíví během jejich výměnných setkání významné mediální společnosti, jako je ARD-studio a Deutsche Welle v Berlíně, Českou televizi a rádio Svobodná Evropa v Praze. Tím, že budou diskutovat s novináři získají znalosti o tom, jak jsou informace a zprávy shromažďovány, hodnoceny, připravovány a odesílány. Poté bude organizována diskuse a analýzy na téma „spotřeby, použití a působení médií“. Rovněž vlastní mediální konzumace bude kriticky zkoumána. ČNFB podporuje projekt 123,600 eury.

Sudetendeutsche Zeitung, 14.4. 2017, str. 3, bez autora a značky
Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Re