10 málo známých faktů o letu Jurije Gagarina

© Sputnik/

51511250

 

12. dubna 1961 se Jurij Gagarin stal prvním člověkem na světě, který uskutečnil let do vesmíru.

1. Ke kosmické lodi nedoprovázel Jurije Gagarina jeden náhradník, ale dva. Kromě všem známého Germana Titova byl náhradníkem i Grigorij Něljubov. Na rozdíl od Gagarina a Titova si neoblékl skafandr, ale byl připraven uskutečnit let v případě mimořádných okolností.

Osud Něljubova byl tragický: za nějakou dobu po letu Gagarina byl vyloučen z oddílu kosmonautů za porušení disciplíny a za několik let zahynul následkem nešťastné náhody.

2. Dva dny před letem do vesmíru Jurij Gagarin napsal své ženě dopis na rozloučenou pro případ, že se stane katastrofa. V roce 1961 dopis nebyl potřeba. Ženě Valentině Ivanovně předali tento dopis po letecké katastrofě 27. března 1968, při které první kosmonaut Země zahynul.

3. Let Vostoku-1 probíhal ve zcela automatickém režimu. Bylo to spojeno s tím, že nikdo nemohl zaručit kosmonautovu práceschopnost ve stavu beztíže. Pro absolutně mimořádný případ dostal Jurij Gagarin zvláštní kód, který by umožnil aktivovat ruční řízení kosmické lodi.

4. Původně byly nahrány tři předstartovní proslovy „prvního kosmonauta k sovětskému lidu".

První nahrál Jurij Gagarin a další dva — jeho náhradníci German Titov a Grigorij Něljubov. Stejným způsobem byly připraveny tři texty zprávy TASSu o prvním letu člověka do vesmíru: pro případ úspěšného letu, pro případ pátrání po kosmonautovi a také pro případ katastrofy.

5. Před letem Vostoku-1 se stala mimořádná událost: při prověrce hermetičnosti čidlo na poklopu nevydalo odpovídající signál. Jelikož do startu zbývalo velice málo času, taková závad mohla způsobit odložení startu.

Tehdy vedoucí konstruktér Vostoku-1 Oleg Ivanovský s dělníky předvedli fantastickou zručnost, když během několika minut odšroubovali 30 matiček, zkontrolovali a dali do pořádku čidlo a znovu zavřeli poklop správným způsobem. Kontrola hermetičnosti proběhla úspěšně a start byl uskutečněn v plánovaném čase.

6. Během závěrečné části letu Jurij Gagarin pronesl větu, o které dlouho nikdo nepsal: „Já hořím, sbohem, soudruzi!"

Jde o to, že před Gagarinem nikdo neměl přesnou představu o tom, jak bude vypadat průnik kosmické lodě silnými vrstvami atmosféry při klesání. Proto Gagarin, jako každý letec, když uviděl v okénku plameny, předpokládal, že kosmickou loď zachvátil požár a on za několik vteřin zahyne. Ve skutečnosti tření žárovzdorného obalu kosmické lodě o atmosféru je zcel běžná věc za každého letu. Teď už jsou kosmonauti připraveni na tuto nezapomenutelnou podívanou, kterou jako první uviděl Gagarin.

7. Známé záběry natáčení rozhovoru Jurije Gagarina v kabině kosmické lodě a hlavního konstruktéra Sergeje Koroljova ve velitelském středisku — to je imitace, udělaná později. Mimochodem, vyčítat to účastníkům historické události nebudeme — ve chvíli opravdového startu měli prostě jiné starosti. Později se rozhodli doplnit chybějící místa v kronice a poprosili Gagarina a Koroljova, aby zopakovali tatáž slova, která řekli 12. dubna 1961.

8. V kosmických lodích Vostok se nepočítalo s přistáním kosmonautů uvnitř klesajícího stroje: ve výšce 1500 metrů se pilot katapultoval. To bylo spojeno s tím, že v kosmických lodích Vostok nebyly motory pro hladké přistání, které zajišťují bezpečné přistání. Kromě toho se odborníci obávali „zavaření" poklopu následkem vysoké teploty v silných vrstvách atmosféry.

Ale kvůli přistání mimo kosmickou loď Mezinárodní letecká federace odmítla registrovat rekordní Gagarinův let. A tehdy sovětské vedení prohlásilo, že první kosmonaut přistál v kabině. Skutečné okolnosti přistání Sovětský svaz oficiálně přiznal až v roce 1964.

9. Jedním z nejbouřlivěji projednávaných témat, spojených s letem Gagarina — to je nápis „SSSR" na helmě kosmonauta. Je to proto, že v posledních letech se na obrázcích Gagarina tento nápis velmi často někam ztrácí. V souvislosti s tím vznikla otázka: A jak se vůbec objevil na helmě prvního kosmonauta? Je to divné, ale ani v této otázce není zcela jasno. Hrdina Sovětského svazu, letec-výzkumník Mark Gallaj, který trénoval první kosmonauty a byl přítomen Gagarinovu startu, v knize „S člověkem na palubě" vyprávěl, že nápis se objevil až v poslední chvíli. Údajně 20 minut před výjezdem Gagarina na start si vzpomněli na špionský let Američana Powerse a rozhodli se napsat na helmu písmena SSSR, aby si kosmonauta nespletli s diverzantem. Písmena psali rychle, aniž by sundali helmu z hlavy Gagarina.

Současně veteráni podniku Hvězda, který vyrábí skafandry pro kosmonauty, tvrdí, že nápis byl vytvořen už během přípravy skafandru k letu, včas, a dokonce uvádějí příjmení dělníka, který splnil tento úkol — Daviďanc.

10. Jednou z nejnezapomenutelnějších podrobností o prvním letu člověka do vesmíru jsou… tkaničky. Když Jurij Gagarin šel po koberci, aby přednesl Nikitovi Chruščovovi referát o úspěšném letu, do záběru se dostala rozvázaná tkanička na botě prvního kosmonauta. Tato drobnost ještě zvětšila lásku lidu ke Gagarinovi. Ovšem Sergej Chruščov, syn Nikity Chruščova, který byl přítomný této události, tvrdí, že Gagarinovy tkaničky byly v pořádku. Hrdinu kosmu zradila kšandička na ponožce. Dříve se ponožky dělaly bez gumiček, a na lýtkách nosili kšandičky, aby ponožky nesklouzávaly. Gagarinovi se na jedné noze odepnula tato gumička a železná přezka ho bila do nohy.

Více: http://cz.sputniknews.com/…/malo-zname-skutecnost-jurij-gag…